In plaats van rundergehakt kan je ook lamsgehakt gebruiken. In plaats van zonnebloemolie kan je ook arachideolie gebruiken. In plaats van groene Spaanse pepers kan je ook jalapenopepers (in pot) gebruiken.
Bak het gehakt rul in 2 eetlepel olijfolie. Pel de uien en snipper deze. Voeg de helft hiervan, samen met de chilipoeder, toe aan het gehakt. Halveer de pepers, ontdoe ze van het zaad en snijd ze daarna in stukjes.
Verhit 1 eetlepel olijfolie en fruit hierin de rest van de ui, samen met de geperste knoflook. Voeg tomatenblokjes, tomatenpuree en de pepertjes toe. Laat dit 10 minuten zachtjes stoven. Pureer de saus met een staafmixer of blender en laat daarna nog iets inkoken.
Oven voorverwarmen op 190 graden Celcius.
Vet een ondiepe ovenschaal licht in. Bestrooi een tortilla met een beetje kaas, gesnipperde ui, gehakt, 1 eetlepel saus en 1 eetlepel zure room. Dit alles op smaak brengen met zout en peper. Rol de tortilla op en leg de rol met de naad naar beneden in de ovenschaal. Herhaal dit met de overige tortilla's.
Giet de rest van de saus over de tortilla's heen en strooi er nog wat gerapste kaas overheen. Zet ze 20 tot 25 minuten in de oven totdat ze goudbruin zijn.
Serveer de enchilla's met een eetlepel zure room eroverheen uitgesmeerd en strooi er koriander overheen.
Voeg aan de zure room 1 gepureerde avocado, versgemalen peper en een geperst teentje knoflook toe.